Diabetes

Diabetes of suikerziekte is een ziekte waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op 10 volwassen Belgen heeft op dit moment diabetes. Diabetes type 2, vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, komt voor in meer dan 90% van de gevallen en ontstaat meestal vanaf 45 jaar. 1 op 3 van de personen met diabetes type 2 weet niet dat ze de ziekte hebben.

Een vroege opsporing van de ziekte en een goede behandeling zijn enorm belangrijk om verdere gevolgen te voorkomen. Diabetes verhoogt namelijk het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen. In tegenstelling tot diabetes type 1, kan je diabetes type 2 deels voorkomen. Dat doe je door extra in te zetten op een gezonde levensstijl (o.a. door voldoende te bewegen, gezond te eten, niet te roken…). Ook maakt een gezond(er) leven je weerstand sterker.   

Daarom zet Heist-op-den-Berg samen met de Diabetes Liga de schouders onder het project HALT2Diabetes. Via HALT2Diabetes worden 45-plussers en vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes met een verhoogd risico op diabetes type 2 opgespoord. Indien nodig worden zij doorverwezen naar de huisarts en wordt een (preventieve) behandeling opgestart. Want… voorkomen is beter dan genezen!

Test je risico op type 2 diabetes

Bereken jouw risico op diabetes type 2 via www.gezondheidskompas.be of vraag ernaar bij jouw huisarts of apotheker. Deze vragenlijst onderzoekt jouw eet- en levensstijl. Als je 45 jaar of ouder bent, berekent de vragenlijst ook je risico op type 2 diabetes.

Verhoogde score?

Als je score 12 is of hoger op de vragenlijst, heb je een groot risico om de ziekte te krijgen. Ga dan naar je huisarts voor een nuchtere bloedafname. 

Je kan het risico verminderen door gezond te leven. De huisarts kan je doorverwijzen naar:

•    Bewegen-op-Verwijzing: een coach helpt je om meer te bewegen in je dagelijks leven.
•    Rookstopbegeleiding. Doe mee aan de groepscursus stoppen met roken.
•    De gratis Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing.

Wat als je al diabetes hebt?

Als je de diagnose diabetes krijgt, komt er heel wat op je af. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kan hulp krijgen van dokters, verpleegkundigen, diëtisten … Ook de Diabetes Liga in jouw buurt helpt je graag verder.

  • Heb je nog vragen of wil je meer info? Bel naar de gratis Diabetes Infolijn op 0800 96 333.

Risico op diabetes

Externe links